ŚWIĘTOKRZYSKI PORTAL EWE

REGIONALNA BAZA WIEDZY

Home » Energia z Biomasy » Właściwości, wady i zalety biomasy

 

 

Biomasa w głównej mierze składa się z węglowodanów (dwucukry oraz cukry proste), skrobi oraz ligniny (nienasycone alkohole oraz fenole). Węglowodany i skrobia, które są podstawowym produktem upraw rolnych stanowią pokarm dla zwierząt i ludzi, są surowcem do produkcji etanolu, jak również stanowią użyteczne źródło energii. Składniki biomasy, które nie posiadają własności odżywczych to celuloza, hemiceluloza i lignina, które za to mogą być wykorzystywane w celach energetycznych. Produktem ubocznym przetwarzania energii chemicznej zawartej w biomasie na ciepło jest CO2, który jednak nie ma negatywnego oddziaływania na środowisko, gdyż krąży on w obiegu zamkniętym.

 Zalety biomasy:

  • stałe i pewne dostawy nośników energii,
  • wykorzystanie odpadów z sektora rolniczego, leśnego i przetwórstwa spożywczego,
  • zagospodarowanie nieużytków,
  • dynamizacja rozwoju terenów wiejskich i przeciwdziałanie bezrobociu,
  • dywersyfikacja źródeł energii elektrycznej, wzrost bezpieczeństwa energetycznego,
  • ograniczanie emisji CO2  z paliw nieodnawialnych,
  • alternatywne wykorzystanie surowców rolnych w sytuacji nadprodukcji żywności.
  • zmniejszenie bioróżnorodności przy wprowadzeniu monokultur roślin energetycznych,
  • emisja NOx, dioksyn i furanów (w przypadku spalania biomasy zanieczyszczonej pestycydami),
  • prowadzenie upraw energetycznych kosztem upraw przeznaczanych do produkcji żywności,
  • stosunkowo małą gęstość surowca, utrudniającą jego transport, magazynowanie i dozowanie,
  • szeroki przedział wilgotności biomasy, utrudniający jej przygotowanie do wykorzystania w celach energetycznych,
  • mniejsza niż w przypadku paliw kopalnych wartość energetyczną surowca,
  • sezonowa dostępność niektórych surowców.

 

Wady biomasy:

  • zmniejszenie bioróżnorodności przy wprowadzeniu monokultur roślin energetycznych,
  • emisja NOx, dioksyn i furanów (w przypadku spalania biomasy zanieczyszczonej pestycydami),
  • prowadzenie upraw energetycznych kosztem upraw przeznaczanych do produkcji żywności,
  • stosunkowo małą gęstość surowca, utrudniającą jego transport, magazynowanie i dozowanie,
  • szeroki przedział wilgotności biomasy, utrudniający jej przygotowanie do wykorzystania w celach energetycznych,
  • mniejsza niż w przypadku paliw kopalnych wartość energetyczną surowca,
  • sezonowa dostępność niektórych surowców.

1W tym serwisie wykorzystywane są pliki cookies. Stosujemy je w celach zapamiętywania ustawień i zbierania anonimowych danych dla celów statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.